1903
1966
1970
1977 [Venestraat]

Historie

Het is het jaar 1903. Leeuwarden telt 33.177 inwoners en een daarvan, Hendrik Dirk Marie Hofstede, besluit in dat jaar een winkel te openen in optiek, medische instrumenten en orthopedische artikelen. Na de nodige voorbereidingen is het op 12 november eindelijk zover. De jonge ondernemer opent de deuren aan de Sint Jacobsstraat 22. Hij werkt hard en moet vijf jaar later al verhuizen omdat het pand te klein geworden is. Hij koopt een ander pand in dezelfde straat op nummer 23. De zaken blijven floreren en in 1922, net voor het twintigjarig jubileum wordt ook het pand Sint Jacobsstraat 19 aangekocht. De medische handel wordt naar de nieuwe winkel verplaatst en achter het bestaande pand op nummer 23 wordt een grote werkplaats gebouwd. Helaas wordt Hendrik vlak daarna getroffen door een attaque en moet hij het op medisch advies wat rustiger aan gaan doen. Op 9 mei 1929 overlijdt hij.

De winkel wordt actief voortgezet door zijn drie zonen; Frans, Theo en Johan. Frans ontdekt echter al snel dat dit vak niet zijn roeping is en verlaat het bedrijf. Theo en Johan gaan samen verder. Theo overlijdt veel te vroeg in 1946, en dan staat Johan er alleen voor. Vele jaren later zullen twee van Theo’s zonen ook actief in de zaak gaan meewerken. In 1953 besluit Johan de panden in de Sint Jacobsstraat te verkopen en een nieuwe winkel te openen aan de Nieuwestad 130. Het pad van een ondernemer gaat echter niet altijd over rozen. Bij de opening van de nieuwe winkel wordt de speech noodgedwongen gehouden door Johan’s zoon Hein omdat hijzelf met een maagzweer in het ziekenhuis ligt. Hein werkt op dat moment al bij zijn vader in de zaak en neemt het roer over op het moment dat die van zijn oude dag gaat genieten.

Johan’s andere zoon Jan wil in 1966 ook graag tot het bedrijf toetreden en in goed overleg wordt besloten een filiaal te openen. Diverse steden worden als mogelijke vestigingsplaats onder de loep genomen en uiteindelijk valt de keuze op Den Haag. Samen met zijn vrouw Magdaleen opent Jan op 16 december 1966 zijn winkel in brillen en fotografische apparatuur aan de Hoogstraat nummer 37 in de residentie. Hij wordt hierin bijgestaan door neef Hein, zoon van de eerder genoemde Theo, die zich in het fotogedeelte vastbijt. Zo’n elf jaar later vindt Jan het tijd om de twee oorspronkelijke bedrijfstakken te scheiden. Het optiekgedeelte wordt verhuisd naar de Venestraat en Jan ontwikkelt zich daar als echte optiekspecialist. In 1980 neemt hij een moeilijke beslissing. Hij stopt met de fotohandel en verhuist de optiekzaak terug naar de Hoogstraat 37. In de daarop volgende jaren ontpopt Hofstede Optiek zich in Den Haag en omstreken tot de toonaangevende winkel op het gebied van oogzorg en brilmode die het nu is. Veel bekende Nederlanders weten de weg naar de winkel te vinden en in 1985 heeft Jan de eer voor het eerst Hare Majesteit Koningin Beatrix te mogen ontvangen. Sindsdien heeft Hofstede Optiek al vele keren brillen en andere optische artikelen aan het Koninklijk Huis mogen leveren. Tot op de dag van vandaag mag het bedrijf de Oranjes tot haar klantenkring rekenen.

Ook het moederbedrijf in de Friese hoofdstad floreert. Hein wordt hierin bijgestaan door neef Guus, eveneens een zoon van Theo, die de medische afdeling leidt. In 1993 besluit Hein zijn actieve loopbaan te beëindigen. Bij gebrek aan een opvolger, en Jan zich liever wil blijven concentreren op de Haagse vestiging, wordt de afdeling optiek verkocht aan een medewerker. Zowel de medische afdeling als het optiekbedrijf bestaan anno nu niet meer. Daarmee is Hofstede Optiek in Den Haag de enige vestiging van het in 1903 gestarte familiebedrijf.

In Den Haag is intussen de vierde generatie Hofstede doorgebroken. Twee van de drie kinderen van Magdaleen en Jan, Norbert en Marloes, voelen zich tot het optiekvak aangetrokken. Zij ontwikkelen zich via opleidingen en werkstages door het hele land tot vakbekwame opticiens, optometristen en echte ondernemers. Eerst Norbert en daarna ook Marloes willen toe treden tot de ouderlijke zaak. Magdaleen en Jan zijn hier trots op en hebben het volste vertrouwen in dit duo. Sinds 1998 zijn Norbert en Marloes werkzaam in het bedrijf. Jan en Magdaleen doen langzaam een stapje terug. In 2000 volgt een ingrijpende en smaakmakende verbouwing die het aanzien van de winkel compleet verandert. In 2003 wordt deze verbouwing gevolgd door een nieuwe optometrie-afdeling op de eerste etage. Intensieve samenwerking met oogartsen, veranderde wetgeving en actieve begeleiding en nazorg bij refractie chirurgie maken dat noodzakelijk.

In november 2003 vierde Hofstede Optiek haar 100 jarig jubileum. Op 15 november 2003 ontving de familie Hofstede uit handen van Burgemeester Deetman de oorkonde behorend bij het predicaat “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier“. Een geweldige eer en een bevestiging van 100 jaar goed ondernemerschap.

In 2007 namen Jan en Magdaleen definitief afscheid van Hofstede Optiek. Tot op de dag van vandaag zijn zij nog steeds als adviseurs, vraagbaak en sparringpartner beschikbaar voor Norbert en Marloes.

In 2010 vindt er opnieuw een spraakmakende verbouwing plaats. Onder leiding van architect Alexander Novotny ondergaat Hofstede Optiek in 8 weken tijd een ware metamorfose. Het resultaat is overweldigend en blijft niet onopgemerkt. Het leidt tot vele nationale en internationale publicaties. In 2011 wordt Hofstede Optiek door het internationale Retail Instituut EHI onderscheiden met de prestigieuze Euroshop RetailDesign Award. Zeer vereerd zijn Norbert en Marloes met deze prijs, maar de ondernemers kennende zal dit niet het einde van de vernieuwing zijn, maar veeleer een nieuw, even actief en ondernemend tijdperk inluiden. Een nieuwe tijd waarin Hofstede Optiek zich zal blijven onderscheiden als een bijzonder en innovatief bedrijf met oog voor de wensen van haar klanten.

 

1980
1988
1997
2010